wmo begeleiding
osperon ii

 

WMO Dagbesteding


Loods №9

 

De dagbesteding bij Osperon kent een aantal doelen:

 

Dagbesteding als ontmoetingsplaats

Hier is plek om elkaar laagdrempelig te ontmoeten en zonder werkdruk samen of solitair aan iets te werken en zodoende  te wennen om weer onder de mensen te zijn. Door hun inzet kunnen cliënten ervaren hoe het ook al weer voelt om iets te betekenen voor een ander of iets moois te maken voor zichzelf. Er kan hulp gekregen worden om bijvoorbeeld je fiets te repareren of eindelijk dat geliefde maar kapotte instrument weer bespeelbaar maken. Er wordt geleerd om er weer op uit te gaan en nieuwe dingen te zien. Positieve herinneringen maken die hopelijk het verleden wat minder zwaar laten wegen.

 

Dagbesteding als werkplaats

Dit is een traject voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt door verschillende redenen.

Hier wordt, behalve op de doelen die hierboven staan, gefocust op het voorbereiden op een toekomst met een betaalde baan.

 

Wij bieden plaats aan 16 studenten. In een periode van maximaal een jaar wordt hier drie dagen per week op allerlei fronten gewerkt om die betaalde baan aan te kunnen en ook daadwerkelijk te krijgen en te kunnen behouden.

 

De focus ligt op het bijschaven van de Nederlandse taal en omgangsvormen (voor anderstaligen),  leren op tijd komen en afspraken na te komen, in een team te werken, omgaan met aansturing van een (project)leider en er wordt gewerkt aan instrumenten- en gereedschapskennis.

Per individu wordt voor aanvang van het traject bekeken hoe de al aanwezige kwaliteiten kunnen worden vergroot, waar nog verbetering te halen valt en wat de beoogde richting qua vakgebied is.

 

Osperon is omringd door een groot aantal uiteenlopende bedrijven die verenigd zijn in de RIVU. Het samenwerkingsverband met deze bedrijven kan helpend zijn om op maat iemand voor te bereiden op een werkplek of stage bij het gewenste bedrijf.

 

Wij werken samen met onder andere KW1-college,  Weener XL, de WerkCarousel, UWV etc.

 

In ons, door houtkachels verwarmde en door zonnepanelen verlichte, atelier wordt met liefde en vakmanschap gewerkt met materialen die al een eerdere bestemming hebben gehad. In de winter wordt er dagelijks een flinke pan soep gemaakt op een van de speciaal daarvoor aangepaste houtkachels en staat er altijd heet water op voor een kop thee.

 

Kunstenaars en andere vormgevers ontwikkelen binnen  №9 een eigen stijl maar staan ook open voor de creatieve ideeën van de studenten of andere medewerkers.

 

De ons omringende bedrijven kunnen diverse opdrachten bij ons plaatsen. Maar het liefst volgen we ons eigen hart en gaan we de klanten blij maken met mooie, handige, verrassende producten. Dit alles zo klimaatneutraal mogelijk.

 

Dit voorjaar zetten we in op het in elkaar zetten van robuuste moestuinbakken. Zowel op werkhoogte als laag bij de grond op wieltjes. Voorbeelden hiervan komen zo snel mogelijk op de website.

Kleinere werkstukken zoals mozaïekspiegels en waxinelampjes van glasscherven worden momenteel voorbereid voor productie.

Herstellen van meubelstukken en er een hippe twist aangeven is een bezigheid voor de extra creatieve cursisten.

 

 

 

 

 

 

 

Met deze moestuinbakken op hoogte is groente kweken en oogsten een makkie. Niet meer bukken en het wieden is zo gepiept. Kroppen sla gaan weken mee omdat je de blaadjes kun plukken en de sla gewoon doorgroeit!

Gebroken spiegelglas wordt bij ons niet weggegooid, zelfs ingezameld en in verrassende objecten omgetoverd.

Scherven brengen geluk! Sfeervolle kaarsverlichte glasobjecten. Gemaakt van glasscherven zonder scherpe kanten.